Food companies get sweet news on saccharin

By Chung Hyun-chae

Saccharin
Food and beverage companies here will soon be allowed to use saccharin, an artificial sweetener discovered in the 19th century, in snacks, including candies and ice cream.

The Ministry of Food and Drug Safety (MFDS) said on Sunday it would partly revise the regulations governing food additives to allow more food to contain saccharin.

Under the new measures, saccharin can be added to chocolates, baked goods, candies, ice-creams and frozen desserts. The maximum allowance for baked food is 0.17 grams while the maximum for snacks, ice-cream and chocolates is 0.1 grams and, 0.5 grams.

At present, saccharin is used only in a few products, including kimchi, jam, soju, salted seafood and cereal.

Saccharin is 300 times sweeter than sugar and low in calories. It was widely used in Korea and other countries in the 1960s and 1970s. But after a Canadian study in the 1970s found that mice given saccharin developed bladder tumors it became regarded as a harmful substance.

In line with regulations set in many nations, the Korean government also limited use of the substance.

It took more than a decade for saccharin to lose this stigma.

Research later criticized the Canadian research as "extreme," because the mice were given an amount equal to drinking 800 cans of soda every day.

The U.S. National Toxicology Program delisted saccharin from its carcinogen list in 2000, and the U.S. Environmental Protection Agency took saccharin off its harmful substance list in 2010.

A local saccharin company filed an administrative suit against MFDS, asking it to allow saccharin to be used for snacks and baked goods. But the court ruled in favor of the MFDS last year, pointing out concerns about overuse.




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빵·과자·아이스크림에도 사카린 사용 허용

오랫동안 유해물질이라는 오명에 시달렸던 인공감미료 '사카린'(삭카린나트륨)을 앞으로 빵, 과자, 아이스크림 등에도 사용할 수 있게 된다.

식품의약품안전처는 사카린 허용 식품에 ▲ 기타 코코아가공품, 초콜릿류 ▲ 빵류 ▲ 과자 ▲ 캔디류 ▲ 빙과류 ▲ 아이스크림류를 추가하는 내용의 '식품첨가물의 기준 및 규격 일부개정고시안'을 행정예고했다고 27일 밝혔다.

기존에는 젓갈, 김치, 시리얼, 뻥튀기, 잼, 소주 등 일부 제품에서만 사용할 수 있었던 것을 이번에 어린이 기호식품으로까지 사용 대상을 대폭 확대한 것이다.

사용허용량은 ㎏당 빵은 0.17g 이하, 과자와 아이스크림은 0.1g 이하, 초콜릿류는 0.5g 이하 등이다.

19세기 말 처음 발견된 사카린은 설탕보다 300∼350배 가량 더 달면서도 열량이 적어 우리나라에서도 1960∼1970년대 설탕 대체재로 널리 쓰였다.

그러나 1970년대 캐나다에서 사카린을 투여한 쥐에서 방광종양이 발견됐다는 연구 결과가 나오면서 사카린에는 유해물질이라는 꼬리표가 붙게 됐고 미국 환경보호청(EPA)이 사카린을 유해우려물질 목록에 올리는 등 각국이 규제를 시작했다.

우리나라에서도 유해성 논란이 불거지며 1990년대 들어 사카린을 사용할 수 있는 식품 종류가 대폭 축소됐다.

하지만 이후 유해성을 반박하는 후속 연구 결과가 잇따라 나오면서 사카린은 서서히 재평가를 받게 된다. 캐나다에서 진행된 쥐 실험은 음료 800개를 마셔야 섭취할 수 있는 정도의 대량 사카린을 매일 투여해 얻어낸 극단적인 결과라는 주장도 나왔다.

그러다가 미국 독성연구프로그램(NTP)이 실험을 통해 2000년 사카린을 발암성 물질 목록에서 삭제한 데 이어 미국 EPA는 2010년 사카린을 유해우려물질 목록에서 삭제했다.

이에 앞서 각국에서도 사카린을 식품첨가물로 사용할 수 있도록 허용 범위를 넓혔다.

우리나라도 최근 들어 사카린의 허용 범위를 점차 확대해왔지만 빵, 과자 등 어린이 기호식품에 대해서는 최근까지도 규제가 풀리지 않았다.

국내의 한 사카린 제조업체는 빵, 과자 등에 사카린을 사용할 수 있게 해달라며 식약처를 상대로 행정소송을 제기하기도 했다. 하지만 지난해 법원은 이들 품목에 사카린 사용을 허용할 경우 섭취량이 급격히 증가할 것으로 예측된다며 식약처의 손을 들어준 바 있다. (연합뉴스)



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