Indoor cooking creates fine dust

By Lee Kyung-min

Roasting or frying food in a kitchen without proper ventilation creates a highly harmful level of fine dust, the Ministry of Environment said Monday.

According to a ministry survey of 32 households carried out between May and November last year, such cooking methods created 25 times the amount of particulate matter considered "very unhealthy," which is defined by the ministry's air quality standard as 90 micrograms of fine dust particles per cubic meter of air.

Hazardous organic compound byproducts included formaldehyde and nitrogen dioxide, among others, it added.

The amount of fine dust created per cubic meter in descending order was fried mackerel with 2,400 mg, grilled pork with 1,360, fried egg with 1,130 and fried rice with 183 mg.

The oil or fat in the food or cooking methods involving oil or butter increased the amount of unhealthy particulates, it said.

More than 90 percent of fine dust created dissipated after 15 minutes of ventilation, with air quality reaching normal levels.

"Opening windows and turning on ventilation fans in the kitchen during and after cooking, especially when frying or roasting, is crucial to maintaining healthy air quality," a ministry official said.

"Keeping ventilation fans clean is also important," the official added.

The ministry warned against such cooking methods when the city authority issues fine dust alerts, as opening windows for ventilation is not an option in those conditions.

According to the International Agency for Research on Cancer under the World Health Organization (WHO), particulate matter is classified as carcinogenic to humans.

According to WHO, inhaling such harmful air produced while cooking is believed to be the leading cause of lung cancer among nonsmoking women.



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주방도 미세먼지 경보…고등어 구울때 '주의보'의 25배 발생

환경부, 주방 요리 실태 조사…'창문 닫고 요리하면 건강에 안좋아요'

집에서 문과 창문을 닫고 주방에서 요리할때 가장 많은 미세먼지를 배출하는 요리는 고등어구이인 것으로 나타났다.

발생하는 미세먼지(PM2.5) 농도가 2,290㎍/㎥인 점을 고려하면 대기 미세먼지 농도 '주의보' 기준(90㎍/㎥)의 25배 이상인 셈이다.

환경부가 주방에서 요리할 때 발생하는 오염물질 저감방안을 마련하기 위해 실험주택 2곳·공동주택 22곳·단독주택 4곳·다세대주택 4곳 등을 대상으로 실태 조사를 실시한 결과, 이 같이 드러났다고 23일 밝혔다.

다른 요리로은 삼겹살이 1천360㎍/㎥로 그 뒤를 따랐고, 계란 후라이 1천130㎍/㎥, 볶음밥 183㎍/㎥ 등의 순이다.

조사결과 주방에서 조리할 때 미세먼지 뿐만 아니라 폼알데하이드, 이산화질소 등 오염물질이 발생되는 것으로 나타났다.

이는 가스레인지 요리기구와는 관계없이 기름 등 요리재료 연소과정에서 오염물질 대부분이 발생하는 것이라고 환경부는 분석했다.

볶기나 구이 등 오염물질이 많이 발생되는 요리를 만들 때에는 요리기구의 뚜껑을 덮어야 하고, 가급적이면 조리시간을 짧게 하는 것이 바람직하다고 환경부는 조언했다.

요리 후 높아진 미세먼지 농도는 창문을 열어 환기를 하면 15분 내로 평상시 수준으로 낮아졌다.

미세먼지 발생량이 높은 구이, 튀김 요리는 환기 후 15분, 비교적 발생량이 낮은 볶음, 끓임 요리는 10분 내에 미세먼지 농도가 90% 이상 감소했다.

요리가 끝난 후에도 창문을 바로 닫지 말고 30cm정도 열어 최소 15분 이상 자연환기를 해야 한다.

요리기구와 재료를 치우지 않고 있으면 오염물질이 계속 방출되기 때문에 가급적 빨리 정리하고, 바닥에 가라앉은 먼지가 다시 날리지 않도록 물걸레로 바닥을 청소하는 것이 좋다.

환경부 관계자는 '주방에서 조리할 때는 반드시 창문을 열고 주방 환풍기를 작동시켜야 한다'며 '평소에 수시로 주방 환풍기의 청결상태를 깨끗하게 유지해야 한다'고 당부했다. (연합뉴스)



Lee Kyung-min lkm@koreatimes.co.kr

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